Jak zrenovovat stůl?

Stůl je jedním ze základních kusů nábytku, který používáme každý den. O to více se na něm ale časté používání projeví. Zejména dřevěný stůl je náchylný k poškrábání, skvrnám po nápojích nebo odřeným místům. Rychlým a častým řešením je zakrýt jej ubrusem, pokud je však vyroben ze dřeva, rozhodně si zaslouží druhou šanci. Ať už máte starý, opotřebovaný stůl, který potřebuje vylepšit, nebo jen chcete dát svému stávajícímu nový vzhled, zde je několik tipů, jak mu vrátit původní krásu.

Jak zrenovovat stůl?

Na začátku je důležité posoudit stav stolu a odstranit starý nátěr nebo lak pomocí smirkového papíru, brusky, případně horkovzdušné pistole. Pokud jsou na stole praskliny nebo škrábance, použijte tmel na dřevo a povrch znovu lehce přebruste jemným smirkovým papírem, dokud nebude hladký. Odstraňte veškerý prach a nečistoty, povrch očistěte vlhkým hadříkem.

Jak zrenovovat stůl?

Zvýrazněte přirozenou krásu dřeva

Jedním z nejlepších produktů, který můžete použít na ochranu dřeva a zvýšení jeho lesku, je voskový olej (např. Xyladecor Tvrdý voskový olej). Je to skvělá alternativa k tradičním lakům, protože poskytuje odolný ochranný povlak, který se snadno udržuje, a navíc zvýrazňuje přirozenou krásu dřeva. Tvrdý voskový olej jednoduše naneste štětcem nebo válečkem podle pokynů výrobce a nechte zcela zaschnout.

Jak zrenovovat stůl?

Nezapomeňte na kovové části

V posledních letech jsou velmi trendy dřevěné stoly s kovovými prvky, především podnožím. I to se ale časem poškrábe či dokonce oloupe a je potřeba jim znovu vdechnout nový život. U kovových dílů odstraňte pomocí smirkového papíru případnou rez a poté naneste základní nátěr. Můžete také použít barvu, která je vhodná na zkorodovaný kov a ušetří vám tuto nepříjemnou práci, například Hammerite Přímo na rez Kovářská barva. Ta kovovým částem zajistí ochranu proti korozi až na několik let, a navíc je ve velmi populární barvě, která doladí dřevěný stůl k dokonalosti.

Nakonec stačí vše nechat zaschnout a radovat se z nového vzhledu vašeho milovaného stolu!

Jak zrenovovat stůl?

X yladecor Tvrdý voskový olej je vysoce prémiový olej na vodní bázi, odolný proti opotřebení a poškrábání, s extra voskem pro vodoodpudivý efekt. Je vhodný na nábytek a do koupelen, ale lze jej aplikovat i na dřevěné podlahy, parkety a schodiště.

Jak zrenovovat stůl?

Hammerite Přímo na rez Kovářská barva je jednosložková, na vzduchu schnoucí antikorozní a dekorativní barva na železné kovy pro použití v exteriéru i interiéru. Nátěr je speciálně vyvinutý přímo na zkorodovaný kov a zajišťuje jeho aktivní ochranu proti korozi až na 8 let.

Zdroj foto: AkzoNobel, Luxor, Xyladecor, Hammerite

Související příspěvky